Wonen Fiscaal

Belastingen voor de huiskoper

Overdrachtsbelasting

Als je onroerend goed koopt, betaal je overdrachtsbelasting.

De notaris is verplicht de overdrachtsbelasting te incasseren. Hij is zelfs aansprakelijk voor de afdracht aan de Belastingdienst. Voor die taak van belastingontvanger wordt hij niet betaald. De wetgever vindt dit een wettelijke taak voor de notaris.


Wetgeving 2021

Met ingang van dit jaar zijn de tarieven voor de overdrachtsbelasting gewijzigd.

Jongeren tussen de 18 en 35 jaar hebben bij de aankoop van een woning eenmalig recht op een vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Een voorwaarde is wel dat je zelf in de woning gaat wonen en nog niet eerder gebruik hebt gemaakt van de vrijstelling.

Ben je ouder dan 35 jaar, of ben je tussen de 18 en 35 jaar, maar heb je al eerder gebruik gemaakt van voormelde vrijstelling dan betaal je 2% overdrachtsbelasting. Ook dan moet je wel aan de voorwaarde voldoen dat je zelf in de aangekochte woning gaat wonen.

Als je een nieuwbouwwoning koopt, betaal je geen overdrachtsbelasting. In uw koopsom van de nieuwe woning is btw begrepen.

Bij aankoop van een vakantiehuis, bedrijfspand of agrarische grond ben je  8% overdrachtsbelasting verschuldigd.

Btw

Over de kosten van dienstverlening zoals van de makelaar en van de notaris moet men btw betalen. Het huidige tarief is 21%. Op de afrekening van de notaris moet de btw apart worden vermeld.

Fiscaal aftrekbaar

In Nederland geldt, dat de kosten, die samenhangen met het lenen van geld fiscaal aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting. Dit geldt alleen voor een eigen woning, die men zelf bewoont (dus niet voor verhuur bestemd).

De rente van uw hypotheeklening is dus fiscaal aftrekbaar. Bij het afsluiten van uw hypotheek heeft de bank al rekening gehouden met deze faciliteit.

Op uw nota van afrekening is aangegeven welke kosten in uw situatie fiscaal aftrekbaar zijn.

Wilt u eerst een prijsopgave ontvangen?