Samenwonen

Het is eindelijk zover; jullie gaan samenwonen! Tijd om alles vast te leggen in een samenlevingsovereenkomst.

In een samenlevingsovereenkomst kunt u allerlei afspraken tussen u beiden vastleggen. Zo kunt u aangeven welke spullen van u persoonlijk zijn en wat van u gezamenlijk is. Wij helpen u graag bij het opstellen van een passend samenlevingscontract. 

Wat staat er in een samenlevingsovereenkomst?

Denk aan het afspraken maken over schulden. U kunt ook iets vastleggen over de kosten van de huishouding. Denk aan het geld voor de boodschappen of voor het gas, water en licht. Maar ook wat er moet gebeuren op het moment van uit elkaar gaan of bij overlijden van één van u beiden. Naar wie gaat dan het huis en naar wie gaan de bankrekeningen en alle overige spullen?

Daarnaast is het ook mogelijk om uw partner aan te wijzen als partner in de zin van het partnerpensioen. Partnerpensioen moet u nog wel zelf aanvragen bij het pensioenfonds door na het tekenen van de akte een kopie toe te sturen aan uw pensioenfonds.

Een samenlevingscontract dat bij de notaris is vastgelegd, voldoet aan de eisen die pensioenfondsen stellen voor de aanvraag van partnerpensioen. Daarnaast voldoet het samenlevingscontract ook aan de eisen van de Belastingdienst voor fiscaal partnerschap.

Meer informatie

Bekijk hier de brochure “Samen Verder” met informatie over alles wat u samen kunt afspreken over ongehuwd samenwonen. Hier vindt u meer informatie of bekijk een animatie over samenwonen.

Hoe gaat het in zijn werk?

U en uw partner komen samen op ons notariskantoor om uw wensen te bespreken met een kandidaat-notaris van de afdeling familierecht. Naar aanleiding van dit gesprek zal de betreffende kandidaat-notaris zorgdragen voor het opstellen van het samenlevingscontract. Dit is één document die u en uw partner beiden ondertekenen. De notaris bewaart uw samenlevingsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Bekijk onze werkwijze voor een uitgebreidere omschrijving van hoe wij werken binnen ons kantoor.

Wilt u eerst een prijsopgave omtrent familaire vraagstukken?